Roepiller til heste

Når fibre fermenteres i hestens tarm, får hesten energi til at vokse, arbejde og lege. Fibre i hestens kost kommer ofte fra græs eller hø, men der er andre muligheder, som kan hjælpe med at tilføje energi, støtte fordøjelsen og give fibre til heste.

Roepiller - en god erstatning

En af disse alternativer er roepiller. Ifølge Kathleen Crandell, Ph.D. fra Kentucky Equine Research, er roepiller en god kilde til fordøjelig fiber, der fremmer en sund bakterieflora i tarmen.

Roepiller kommer fra sukkerroer. I processen hvor sukkeret udskilles fra sukkeroen efterlades roepulp med stort indhold af fibre. 

Man kan købe roepiller både med og uden tilsat melasse. Uden melasse indeholder det under 10% sukker. Med melasse indeholder det i gennemsnit under 15% sukker.

Hvad er fordelene ved roepiller?

Roepiller er godt for de mange mikrober i hestens tarm, hvilket er godt for dens helbred. På trods af dens præbiotiske fordel, bør roemasse aldrig være den eneste fiberkilde til kosten. Roepulp er lavt i protein (typisk 8-10% råprotein) og rig på calcium, men er blottet for vitaminer og lavt på andre mineraler. 

Roepiller kan hjælpe undervægtige heste med at tage på. Den giver omkring 1.000 kcal pr. pund (ca. 0,5-0,6 pund tør roepiller). Når mikrober nedbryder roepiller i tarmen, dannes der fedtsyrer, som omdannes til energi. Denne energi gør ikke hesten hyperaktiv, og den frigives langsomt. Roepiller bruges ofte i kommercielt foder pga. dens høje energiindhold.

Man kan også tilsætte roepiller til hestens normale foder. Det anbefales at bløde det op i vand først. Hvis man giver roepiller, skal de blødes op pga. deres hårdhed.

Sammenfatning

Roepiller tildeler energi og støtter hestens fordøjelse og kan desuden bruges ved opfedning. Men husk at roepiller ikke kan være eneste krybbefoder til hesten.

Indholdet er lånt fra Kentucky Equine Research StaffÆldre opslag Nyere opslag