Para-OL afvikles i disse dage i Paris, mens hele verden ser med på skærmen. Men hvordan er det egentlig at deltage som paralympisk rytter ved en af verdens største sportsbegivenheder? Malene Sommerlund fik en oplevelse for livet ved De Paralympiske Lege i Athen, hvor hun oplevede mange opture - men også en gedigen nedtur, da hendes hest stak af med hende på første konkurrencedag. Kom tæt på en oplevelse der er de færreste forundt.
Da Malene Sommerlund blev født 10 uger for tidligt og ikke fik ilt nok under fødslen, mente lægerne, at hun aldrig ville komme til at gå, og at hun skulle sidde i kørestol hele livet. Men en optimisme og fighterånd gjorde lægernes forudsigelser til skamme. Ridning blev hendes terapi og gav hende med tiden styrke til at gå ved hjælp af krykker.
Men hestesporten blev hurtigt mere end bare terapi, da Malene inden længe udviste særdeles gode evner på hesten, evner der senere skulle bringe hende til både Para EM, VM og PL. I dag passer hun både sit daglige arbejde i en administrativ stilling og bruger det meste af sin fritid med sin elskede hest Fame. Livet er for kort til selvmedlidenhed, og nye PL-oplevelser lokker.
Kvalifikation til studentergilde
Malene var kun 20 år, da hun deltog ved De Paralympiske Lege i Athen 2004. Hun havde kvalificeret sig ved at deltage i både danske og udenlandske stævner. Det var en hård tid, da hun samtidig med de afgørende stævner i udlandet var ved at færdiggøre sin HH-eksamen på Handelsskolen samt tage kørekort. Da Malene havde sikret sig huen, og dagen kom for den festlige studentervognskørsel, stod hendes mor klar med en ekstra overraskelse, da studentervognen stoppede hos hendes familie. Hun overbragte Malene et brev, der ikke så ud af meget, men beskeden indeni var kæmpestor. Malene var udtaget til PL, og stemningen til den i forvejen meget glade studenterfest fik sig et par alvorlige nøk opad.
Da studentervognen var kørt i garagen, startede forberedelserne. Og dem er der mange af, når man er udvalgt til at repræsentere sit land ved PL. Malene var først til en social ryste-sammen-weekend med alle para-atleter fra de forskellige sportsgrene samt den fælles stab af fysioterapeuter, læger og andre officials, der også var til stede. Selvom de sportslige forberedelser selvfølgelig er de vigtigste, er der rigtig mange praktiske udfordringer, der også skal forberedes efter en udtagelse. Hvordan får man f.eks. lige en hest til Grækenland? Malenes hest endte med først at blive kørt i lastbil til Tyskland, hvor den sammen med andre nationers heste blev fløjet til Athen. Enhver transport er stressende for heste, og specielt flyveture er meget stressende, så hvis det kan undgås, skal de helst køres. Det er dog lettere sagt end gjort, når destinationen ligger i den anden ende af Europa. Så for at hestene kunne nå at afstresse og akklimatisere sig, skulle transporten planlægges meget nøje, og arrangørerne havde af samme årsag placeret dressurkonkurrencerne i den sidste del af legene.
En hel verden og en amerikansk flirt i Den Olympiske By
Siden hun var en lille pige, havde Malene været klistret til TV derhjemme og fulgt ridekonkurrencerne fra OL og PL. At det nu var blevet hendes tur, var kæmpestort, og hun kunne næsten ikke begribe, at hun havde kvalificeret sig til denne enestående chance. Men selvom forventningerne var høje, blev hun alligevel helt overmandet af oplevelsen, da hun endelig stod i Den Olympiske By. Det var ikke bare stort – det var nærmest helt surrealistisk. Den Olympiske By er en gigantisk, midlertidig global hub, som hun slet ikke havde haft fantasi til helt at forestille sig. Her er deltagere og kulturer fra alle verdenshjørner, der samles i et helt særligt møde. Her findes alle slags mennesker, mange forskellige spisesteder og nationalretter, busser, der kører frem og tilbage døgnet rundt, og i det hele taget en høj puls 24 timer i døgnet. OL-byen er en gigantisk og ægte eksotisk oplevelse på en helt speciel måde, som hun slet ikke havde forventet eller overvejet fra sine år som TV-seer. At de som ryttere skulle dele bolig med deltagerne fra den ellers ikke så beslægtede bordtennissport, viste sig hurtigt at være det måske mindst eksotiske møde i byen, som Malene fuldstændig elskede.
Malene opdagede også, at der var andet end heste at kigge på i Den Olympiske By. I løbet af legene fik hun et godt øje til en amerikansk rytter, hvilket en af de danske ryttere havde spottet. Så en dag, da de skulle køre hjem, så han, at den amerikanske rytter blev hjulpet ind i en bus. Resolut tog rytteren kørestolen med Malene og kørte hende ind og satte hende ved siden af amerikaneren. Da bussen kørte, stod alle de andre danske ryttere og vinkede og grinede.
Amerikaneren spurgte Malene, hvorfor hun blev sat herind, når de andre stadig stod udenfor, og selvom det kom overraskende for hende, havde hun åndsnærvær nok til at sige, at det var fordi, hun var træt. Da de kom til OL-byen, kørte de ud og spiste sammen, men amerikaneren fik vist aldrig at vide, hvad hensigten egentlig havde været.
Selvom besøget i Den Olympiske By nu ligger 20 år tilbage, vil den være hos Malene resten af livet. Hun har stadig kontakt med både danske og udenlandske deltagere, da det sociale i Den Olympiske By fylder næsten lige så meget som det sportslige.
Entre helt uden klapsalver og en beslutsom hest
Inden selve konkurrencedelen starter, venter der de paralympiske deltagere endnu en stor oplevelse, der sagtens kan måle sig med det fantastiske liv i Den Olympiske By. Åbningsceremonien er en sagnomspunden begivenhed, hvor hele verden følger med. Malene gennemførte ceremonien i sin kørestol, der blev skubbet af holdlederen, og da speakeren råbte "Denmark", oplevede hun turens hidtidige højdepunkt og blev overvældet af en ubeskrivelig stolthedsfølelse, hun aldrig vil glemme.
Nærmest inden oplevelsen var sunket helt ind, var det tid til at fokusere på det sportslige. Malenes dedikation og konkurrencelyst var enorme, men den store indsats og de høje forventninger endte desværre med at stå i kontrast til det beskedne udbytte af første konkurrence. Den blev desværre en decideret fiasko for den 20-årige Malene og hendes 6-årige hest.
Under opvarmningen tæt på ridebanen kunne hendes hest høre publikum klappe, og det gjorde den meget utryg. Holdlederen gik derfor ind til speakeren og bad om, at man ikke klappede, når ekvipagen kom ind på banen. Publikum respekterede beskeden, men den unge hest var allerede meget ukoncentreret, og det resulterede desværre i, at den stak af med Malene inde på banen, og så var skaden sket. Hesten havde fået nok af PL i Athen og ikke mindst af klapsalverne. Med stor beslutsomhed valgte den derfor at melde både rytter og sig selv ud af første konkurrence og stak simpelthen af med Malene inde på banen. Hun tabte stigbøjlen og missede dermed det, der på mange måder var turens peak: Det første møde med det sportslige. For Malene var skuffelsen til at tage og føle på, da de måtte udgå af konkurrencen. Et plaster på såret var dog, at den første konkurrence var for hold, hvor den dårligst placerede alligevel skulle sorteres fra. Så selvom det ikke var sjovt for Malene ufrivilligt at ende på den plads, betød det dog ikke så meget for holdet. Og Heldigvis gik de individuelle konkurrencer efterfølgende meget bedre for både Malene og hesten, der senere fik det lettere med det store publikum. Hest og rytter fandt hinanden, og parret endte som nummer 12 af 24, hvilket den unge Malene var helt tilfreds med.
Kort efter at ridekonkurrencerne var færdige, sluttede De Paralympiske Lege. Malene deltog i den officielle afslutningsceremoni, hvilket også var en stor oplevelse, men også lidt af et antiklimaks efter de mange spændende oplevelser. Efter infernoet i OL-byen var der meget stille, da hun kom hjem og skulle til at starte som kontorelev. Noget af en kontrast.
Born for the USA: Drømmen om PL 2028
Malene er i øjeblikket ikke en del af landsholdet, men hun træner målrettet for at komme tilbage, og drømmen er at kunne deltage ved De Paralympiske Lege i Los Angeles 2028.
Hun har for et par år siden fået den nye hest Fame, som nu er syv år, og til OL i Los Angeles vil være 11 år. Man kan således sige, at hesten ikke er "Born in the USA," men "Born for the USA," da Malene mener, at hestens alder er ideel i 2028, og at hendes makkerskab med hesten der vil være perfekt fasttømret. Her vil hesten også have massiv erfaring med konkurrencer – en erfaring, der forhåbentlig er så stor, at Fame ikke flygter fra publikums bifald i første konkurrence.
Solanum hepper i hvert fald på ekvipagen (i første omgang uden støjende klapsalver) og ønsker det bedste for dem i fremtiden.
Solanum er glad for sponsorerer Malene og Fame som bl.a. flittigt benytter et par af vores naturlige produkter, der er gode til konkurrenceheste:
- Solanum Myosin Sport, der er velegnet til heste i intensiv træning og konkurrence. Indeholder bl.a. aminosyren L-arginin som sørger for optimal blodgennemstrømning i kroppen. Læs mere her:
https://solanum.dk/collections/praestationsevne/products/solanum-myosin-sport-muskulatur-hest?variant=16098435268666
- Solanum No Stress, der er velegnet ved staldskifte, transport, stævner eller væddeløb. Har et højt indhold af let optageligt magnesium, B-Vitaminer og aminosyrer heriblandt L-Tryptophan. Læs mere her:
https://solanum.dk/collections/praestationsevne/products/solanum-no-stress-afstressningsmiddel-hest?variant=16100439523386