Pas godt på hestens luftveje i vinterhalvåret.

ammoniakdampe foldtid godtstaldmiljø Luftvejehest staldmiljø

I vinterhalvåret holder vi ofte vinduer og døre lukket i stalden for at minimere kulde og træk, det betyder dog også, at hestene bliver mere eksponeret mod støv, svampespore, virus og ammoniak dampe.

Udfordringer i hestens luftveje er den næststørste årsag til præstationsnedsættelse hos rideheste.

Når hestens lokale immunforsvar er på overarbejde pga. irritationer i luftvejene, så er hesten også prædisponeret for sekundære infektioner i luftvejene.

Hestens luftveje

Støv sætter sig i hestens øvre luftveje

Hestens luftveje udsættes for støv i dens staldmiljø. Støv fra strøelse, inventar, ridehal og staldgangen er alt sammen med til at udsætte hestens luftveje for støv partikler. Langt størstedelen kommer dog fra strøelsen og grovfoderet.

Har din hest været syg er det vigtigt, at man giver den god tid til at restituere sig for at undgå at provokere luftvejene. For tidlig hårdt arbejde kan resultere i kronisk irritation af luftvejene. Hård træning resulterer i en høj koncentration af binyrebarkhormon i hestens blodbane. 

Ammoniakdampe giver dårligt staldmiljø

Ammoniak er ekstremt irriterende for slimhinder, for øjne og for hele luftvejssystemet hos både heste og mennesker. Husk at vi opholder os kun i stalden i kortere tid, mens hestene står der mange timer. Hvis hesten er udsat for et højt ammoniakniveau gennem længere tid, vil dette kunne medføre:Støv fra staldgangen
  • Indsnævring af luftvejene
  • Irritationer i luftvejene
  • Slimophobning i luftvejene
  • Hoste i forbindelse med at hesten er i arbejde
  • Vejrtrækningsproblemer
  • Reduceret udholdenhed

Vedvarende høje ammoniakbelastninger af luftvejene, kan føre til arvævsdannelse og ødelæggelse af luftvejene, og er en af de meget hyppige årsager til flere af de velkendte og ofte kroniske luftvejslidelser, som kendes hos heste.

Solanum har flere tilskudsprodukter der hjælper hestens luftveje.

Bl.a. Solanum Air, der indeholder flere planter, der giver luft og booster immunforsvaret. https://solanum.dk/collections/luftveje/products/solanum-air-luftveje-hest

For bedre lungekapacitet og øget blodcirkulation til og fra lungerne findes Solanum Breather, der indeholder bioflavonoiden hesperidin, der findes naturligt i skrællerne fra citrusfrugter.

https://solanum.dk/collections/luftveje/products/solanum-breather-lunge kapacitet-hest

 

Heste med kroniske lidelser

Heste med kroniske lidelser, selv i den mildeste form, bør ikke stå inde, når der bliver muget og fejet staldgang. Omega-3 olie har en gavnlig effekt på heste med kroniske lidelser.

Solanum Omega Oil indeholder koldpresset olie fra hørfrø med et meget stort indhold af Omega-3, Omega-6 og Omega-9 fedtsyrer.

https://solanum.dk/collections/mave-tarm-og-almindeligt-venbefindende/products/solanum-omega-oil-omega-3-6-9-olie-hest

 

 

 


Ældre opslag Nyere opslag