Hestens hove

blodcirkulation hov byggesten hov hestens hove hov hove hoven

Hestens hove, hvordan dens facon og hornkvalitet har betydning for hovens sundhed.

En gammel talemåde siger: Uden hov – ingen hest. God hovpleje foretaget af hesteejeren og beslagsmeden er en nødvendighed for hestens sundhed, dertil er det vigtigt, at hesten fra naturens hånd er udstyret med velformede og sunde hove.
Det er vigtigt med en regelmæssig beskæring og evt. skoning for at sikre sig, at hesten har de bedste forudsætninger for at holde sig sund.

Motion styrker blodcirkulationen i hestens hove.

Når hesten bevæger sig, bevæger hele hoven sig også. Hver gang hesten sætter hoven til jorden, udvider hoven sig, og når hesten løfter benet igen, trækker hoven sig atter sammen. Denne bevægelse i hoven sørger for, at blodet bevæger sig rundt i hoven, samt bliver presset tilbage til hjertet. Hesten har ikke venepumper (til at sende blodet retur til hjertet) i sine ben, hvorfor det er hovene, der fungerer som pumper. Strålerne er en meget væsentlig medspiller til at få hoven til at udvide sig. Strålerne skal derfor være så store og sunde som muligt, så hesten får god kontakt til underlaget.

Når hesten er i bevægelse, er der på en normal hov ca. 10 mm’s forskel på størrelsen af hoven fra den er fuldt vægtbærende til den er opløftet. Denne bevægelse er afgørende for en god og sund blodcirkulation i hoven, som igen er afgørende for en normal funktion. For dårlig blodcirkulation kan bl.a. resultere i hovsenebenssyndrom og kroniske udfordringer i hele den bageste del af hoven.

Et andet væsentligt punkt i hestens bevægelse er overrulningen dvs. fasen fra dragterne løfter sig fra jorden til tåen løfter sig og benet er opløftet. Hvis denne fase er for lang, sker der en unødig belastning specielt af hovsenebensregionen og bøjesenerne, samtidig bliver blodcirkulationen dårligere.

Blodstrømning i hestens hov
Hovens arterier. Bemærk den rigelige blodforsyning i den bageste del af hoven.​

Daglig vedligeholdelse af hestens hove.

Almindeligvis vil heste, der dagligt går på fold, få tilført tilstrækkelig mængde vand fra græsset på folden. Dog har vi i Danmark perioder, hvor foldene er tørret helt ud, ligesom der ikke falder ret meget regn. I disse perioder er det vigtigt at vande hestens ben dagligt, så hovene har mulighed for at trække vand i et kvarters tid.

Imens hovene optager væske fra vandet, kan man med fordel give strålerne en tur med en stiv børste, så alt snavs fjernes - også i dragtgruberne, hvorved forrådnelse undgås. Nu kan der tilføres hovolie eller andre olieholdige produkter.

OBS: Undgå hovolie og andre olieholdige produkter på den tørre hov, da hoven nu har svære ved at optage væske.

Hvis hovene ikke tilføres væske nok i tørre perioder, vil de tørre ud og sprække/flække ved selv de mindste tryk og belastninger fra underlaget. 

Hvad har hestens hove så brug for.

Byggesten til hestens hove, der her er brug for, er især biotin, zink og kobber + protein/aminosyrer, og det en god idé at vælge produkter med organisk kobber og zink, da det er lettere for hesten at optage og udnytte.

Yea-Sacc (Ølgær)

Et sundt fordøjelsessystem hos hesten er med til at opretholde sunde og stærke hove. Heste der har lidt af lind mave i en længere periode vil ofte have en dårligere hovkvalitet. Yea-Sacc er med til at stabilisere mave og tarm systemet, ved hjælp af levende gærceller.

Biotin

Et af de næringsstoffer der ofte nævnes, når hovkvalitet og vækst af hove diskuteres er Biotin. Biotin er en del af B-vitaminkomplekset, som er en gruppe af vitaminer. Hesten danner selv en del af B-vitaminerne i fordøjelsessystemet herunder også Biotin i en mængde, som burde dække hestens behov. Dog kan der opstå øget behov for B-vitaminer, hvis hesten arbejder hårdt, da forbruget her stiger, men også hvis hesten udsættes for stress eller har tendens til fordøjelsesproblemer.

Forsøg har vist, at der dagligt skal tilføres min. 20 mg. biotin pr. dag for at forbedre hovens sundhed.

Aminosyrer

Lysin og methionin er begge essentielle aminosyrer, hvilket betyder, at hesten ikke kan lave dem, og de derfor skal være til stede i kosten. Afhængigt af kilderne til protein kan det være, at foderet ikke giver tilstrækkelige mængder af disse essentielle aminosyrer, som kan resultere i problemer med proteinsyntese. Epidermale celler skaber proteiner, der er nødvendige for deres konvertering til specifikt keratin og keratinassocierede proteiner. Keratinassocierede proteiner i hovvæggen består af en stor del af svovlholdige aminosyrer, hvoraf methionin er en sådan aminosyre.

Derfor kan foder, der giver utilstrækkelige mængder methionin, resultere i hovvæv, der mangler styrke og har nedsat fleksiblitet.

Zink og Kobber

Kobber spiller en rolle i syntesen af ​​kollagen, som er grundlaget for bindevæv, såsom sener, ledbånd, brusk og knogler. En række enzymer er afhængige af kobber, herunder thioloxidase. Thioloxidase er nødvendig for disulfidbindingerne i keratiner. Uden tilstrækkeligt kobber i kosten reduceres thioloxidasen, og fleksibiliteten i hovvæggen er udsat. Zink har en rolle at spille i syntesen af ​​kollagen, såvel som keratinproteiner. Epitelvæv og hud- og hovevæv kræver zink til reproduktion, reparation og vedligeholdelse. Derudover hjælper zink via antioxidanter, såsom superoxiddismutase, til at beskytte cellemembraner mod skade.

Zink og kobber hjælper til at opbygge stærke og solide ”byggesten”, og er altså også nødvendigt for sundt og stærkt hovhorn.

Solanum Laminator

Solanum Laminator indeholder et kraftigt ekstrakt af citrusfrugter med et stort indhold af bioflavonoiden Hesperidin, som hjælper hesten til at skabe bedre blodcirkulation i hovene.

Citrus-ekstrakten hjælper hesten til at skabe en bedre blodcirkulation i hovene, dette er vigtigt for at hesten selv kan dæmme op for problemet. Samtidigt er det vigtigt at tilføre hesten de næringsstoffer, der skal til for at danne en sund hov med et solidt og normalt voksende hornstof.

Ud over citrus-ekstrakt og biotin indeholder Solanum Laminator andre mineraler samt MSM og Yea-Sacc (ølgær), der sammen understøtter en optimal hornstofkvalitet.

Læs mere om Solanum Laminator her


Solanum Hoof Stabilizer

Solanum Hoof Stabilizer styrker hovenes vækst og sikrer en god hornkvalitet, der er meget vigtigt i forbindelse med skoning af hesten. Solanum Hoof Stabilizer har et højt indhold af biotin og biotilgængelig zink, der er meget vigtig for dannelsen af keratin, også kaldet hornstof.

Indeholder hele 12.500 mg biotin pr. kg samt bio-tilgængeligt zink i form af zinkmethionat.

Læs mere om Solanum Hoof Stabilizer


Solanum Mega Biotin

Solanum Mega Biotin er identisk med Solanum Hoof Stabilizer, men med en kraftigere doseringsvejledning, passende til heste og ponyer med en ringe hovkvalitet. Solanum Mega Biotin er specielt sammensat så det på bedste måde styrker hovenes vækst.

Indeholder hele 12.500 mg biotin pr. kg samt bio-tilgængeligt zink i form af zinkmethionat.

Læs mere om Solanum Mega Biotin her


Ældre opslag Nyere opslag