Hvorfor skal hesten have elektrolytter og hvorfor er de så vigtige?

Elektrolytter Kobber Magnesium Probiotika Zink

Heste taber elektrolytter hver dag uanset om det er varmt eller koldt.

Heste mister elektrolytter, uanset om de bliver trænet eller holder fri. Hesten kommer til at mangle elektrolytter, hvis den mister flere end den optager i en længere periode.

Denne mangel på elektrolytter kan tage uger, ja i nogle tilfælde måneder at rette op på. Så det er altså en rigtig god ide, at give din hest elektrolytter hver dag.

Hvad er elektrolytter

Enhver hesteejer har set og følt det hvide gryn, der forbliver på hestens pels længe efter at pelsen tørret. Men ved du hvad det er?

Det hvide gryn er resterende elektrolytter, der har forladt kroppen med sveden og tørret på pelsen. Det er nemt at se, at jo mere hesten sveder, desto større er de tabte elektrolytter. Faktisk er hestesved mere koncentreret i elektrolytter end blod, hvilket er det modsatte af mennesker, så der er potentiale for ekstreme tab af elektrolytter ved præstations heste.

De vigtigste elektrolytter i sved er natrium, chlorid og kalium. Mindre mængder calcium og magnesium er også til stede, ligesom mindre mængder af andre spormineraler.Elektrolytter findes ikke i lige store mængder overalt i hestens krop. F.eks. indeholder de røde blodlegemer og nerveceller store mængder kalium, mens indholdet af kalium i blodplasmaet er lavt. Calciumindholdet i blodplasma er ligeledes lavt, mens det er højt i knoglerne og musklerne.

 Solanum Electrolyte Equine

Her ses tydeligt aflejring af elektrolytter.

Elektrolytter er ansvarlige for vedligeholdelsen af syre-base balance og osmotisk regulering af kropsvæsker. Uden elektrolytter er kroppen ikke i stand til at opretholde den rigtige mængde væske i og omkring celler. Selvom regulering af kropsvæsken er kompleks og involverer enzymer, hormoner og proteiner samt elektrolytter, drejer det grundlæggende koncept om cellehydrering. Hvis celler mister for meget vand, dør de. Det er derfor vigtigt for kroppen at have en tilstrækkelig forsyning af elektrolytter, hvilket betyder, at der kan være tidspunkter, hvor supplerende elektrolytter skal tilsættes til hestens kost.

I alt foder findes der en vis mængde elektrolytter. Hø samt almindeligt fuldfoder vil normalt være tilstrækkeligt til at dække behovet hos de fleste heste som går på græs eller heste som bruges til let arbejde.

Hvor mange elektrolytter taber en hest så?

Ser man på indholdet af elektrolytter i hestens sved, så indeholder en liter hestesved 3,5 gr. natrium, 6 gr. klorid, 1,2 gr. kalium og 0,1 gr. calcium.

Når man så tænker på, at en militaryhest kan svede omkring 10 liter sved pr. time på en varm sommerdag, vil det på 10 timer være 100 liter sved. I en sådan situation vil hesten miste et helt kilo elektrolytter. Typisk giver vi 25 til 100 gr. elektrolytter dagligt, så det vil derfor tage fra 10 til 40 dage at erstatte hestens tab af elektrolytter fra et udholdenhedsridt.

Dette er selvfølgelig i en ekstrem situation, men selv en hest, der kun er i moderat konkurrence, vil på en varm dag typisk svede 15 liter sved, hvilket ville give et tab af elektrolytter på ca. 160 gr.

Ved almindeligt arbejde mister hesten 1 – 4 liter sved, ved moderat arbejde mister den 7 – 9 liter og ved hårdt arbejde 12 – 18 liter.

Hesten taber elektrolytter konstant også via urin, hestepærer gennem udåndingsluften og som nævnt ikke mindst via sveden.
Jo hårdere din hest arbejder, jo varmere vil den blive, og desto flere elektrolytter vil den tabe.

Det vigtige i disse regneeksempler er at gøre sig klart, at man ikke kan erstatte en hests tab af elektrolytter ved et enkelt tilskud, og at hesten kan ikke indtage nok salt via sliksten eller gennem foderet.

For det første vil din hest sandsynligvis ikke æde eller drikke alle de elektrolytter, hvis du giver dem på en gang, og for det andet vil den begynde at drikke en masse vand, og de fleste af elektrolytterne vil blive skyllet ud igen med hestens urin.

Mangel på elektrolytter.

Der er ingen tvivl om, at mangler din hest elektrolytter, kan den ikke præstere optimalt. Simpel elektrolytmangel er en hyppig og ofte udiagnogsticeret årsag til nedsat præstationsevne hos konkurrenceheste.

Hvis din hest får for få elektrolytter, vil din hest underpræstere, og den vil ofte blive øm i sin muskulatur. Dette vil kunne påvises ved, at hesten får forhøjede mængder af muskelenzymer i dens blod. Herudover vil den have en lang restitutionsfase, inden den er frisk efter et hårdt arbejde eller en konkurrence. Et lavt calcium optag over en længere periode vil desuden give din hest svage knogler og øge risikoen for knoglebrud.

Gives der et elektrolyttilskud samtidig i foderet, i hestens drikkevand eller via en pasta direkte i hestens mund, vil vandet blive i hestens krop, og den vil ikke blive dehydreret, eller hvis den er dehydreret, vil den kunne optage vand i kroppen igen.

Pas på med et stort tilskud af elektrolytter – Følg derfor altid fodringsanvisningen på produktet eller spørg dyrlægen.
Det skal understreges, at mangel på elektrolytter er meget mere almindelig end en overfodring med elektrolytter.

For stort indtag vil normalt øge hestens vandoptagelse og få den til at tisse mere end normalt.

HUSK hesten skal altid have adgang til rent drikkevand. 

Solanum Electrolyte Equine

 

Solanum Electrolyte Equine er en kraftig ”Recover-Elektrolyt” i pulver form, som opretholder hestens salt- og væskebalance under konkurrence. Stort indhold af kobber og zink.

Solanum Electrolyte Equine anvendes før og/eller efter kraftige svedudbrud, hvorved salt- og væskebalance opretholdes.

Pulveret opløses i hestens drikkevand eller blandes i foderet.

Læs mere om Solanum Electrolyte Equine her

Solanum Electrolyte Equine - pasta

 

Solanum Electrolyte Equine pasta er en kraftig ”recover-elektrolyt” i doseringssprøjte til heste i konkurrence. Anvendes før eller efter kraftige svedudbrud, hvorved salt- og væskebalance opretholdes.

Læs mere om Solanum Electrolyte Equine pasta her


Ældre opslag Nyere opslag